Σαμάρι
Το σαμάρι όπως τα πλείστα φυσικά δολώματα είναι πιο αποδοτικό στο ψάρεμα όταν ψαρεύεται ζωντανό. Άρα αν θα το βγάλουμε από την θάλασσα και θα το ψαρέψουμε την ίδια μέρα τότε το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να το τοποθετήσουμε σε ένα μικρό κουβά με θαλάσσιο νερό. Αν όμως επιθυμούμε να το διατηρήσουμε για 3-4 μέρες τότε το βάζουμε σε μία βρεγμένη πετσέτα με θαλάσσιο νερό και το τοποθετούμε στο ψυγείο στον χώρο συντήρησης. Με αυτόν τον τρόπο το σαμάρι μας μπορεί να μείνει ζωντανό για 3 με 4 μέρες. Αν πάλι τελειώσουμε το ψάρεμα μας και μας έχει μείνει αρκετό σαμάρι μπορούμε να το διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση για ψάρεμα με διαφορετικό τρόπο. Του βγάζουμε το κέλυφος με ένα μυτερό μαχαίρι και στην συνέχεια το κόβουμε σε στενόμακρες λωρίδες (δολωσιές) ανάλογα με τα αγκίστρια που χρησιμοποιούμε. Στην συνέχεια το απλώνουμε σε μία εφημερίδα και το πασπαλίζουμε με αρκετό χοντρό αλάτι. Με αυτόν τον τρόπο το σαμάρι θα αποβάλει όλα του τα υγρά και το αλάτι θα το βοηθήσει να στεγνώσει. Το τοποθετούμε σε σκιερό μέρος και όχι στον ήλιο γιατί θα μας ξεραθεί. Όταν είναι πλέον αρκετά στεγνό το βάζουμε σε ένα πλαστικό δοχείο και το τοποθετούμε στην κατάψυξη. Αν ξεμείνουμε κάποια μέρα από δόλωμα το σαμάρι στην κατάψυξη αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική λύση.